این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

نشست شناسایی چالش‌ها و راهکارهای توسعه کارآفرینی روستایی در ایران برگزار شد

انتشار : 1402/10/02 بازدید : 142
نشست شناسایی چالش‌ها و راهکارهای توسعه کارآفرینی روستایی در ایران برگزار شد

نشست شناسایی چالش‌ها و راهکارهای توسعه کارآفرینی روستایی در ایران در روز شنبه 2 دی‌ماه 1402 از ساعت 14:00 الی 16:00 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، نشست شناسایی چالش‌ها و راهکارهای توسعه کارآفرینی روستایی در ایران در روز شنبه 2 دی‌ماه 1402 از ساعت 14:00 الی 16:00 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی با همکاری هسته توسعه روستایی دانشگاه تهران و انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران بصورت حضوری و برخط  برگزار گردید.

در ابتدای این نشست، فرهاد عزیزپور دبیرعلمی نشست، ضمن خوش آمدگویی به حضار، بر لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های بالقوه موجود در مناطق روستایی تاکید نمود و بیان داشت که لازمه کارآفرینی روستایی، بهره‌مندی از یافته‌های علمی موجود در این حوزه است.


سخنران اول این نشست پگاه مریدسادات عضوهیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، سخنرانی خود را با موضوع آسیب‌شناسی چالش‌های کارآفرینی، آغاز نمود. ایشان در ابتدای صحبت‌های خود، وضعیت اشتغال و کارآفرینی روستایی در ایران را تشریح نمود و گفت: بر مبنای آخرین اطلاعات آماری، جایگاه کارآفرینی در ایران بالاخص در حوزه روستایی، مطلوب نیست.

ایشان مهم‌ترین چالش‌‌های پیشرو کارآفرینی را ریسک‌گریزی و نبود مشوق‌های لازم برای ایجاد واحدهای کسب‌وکار دانست.

مریدسادات در ادامه، توانمندسازی و آموزش به جمعیت فعال در حوزه خلاقیت و کارآفرینی و بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری ریسک‌‍پذیر را از مهم‌ترین راهبردهای توسعه کارآفرینی دانست. ایشان رویکردهای سیاستی مختلف توسعه کارآفرینی شامل ترویج کارآفرینی، توجه به گروه‌های هدف خاص، ایجاد کسب‌وکارهای جدید و جامع‌محوری در حوزه کارآفرینی را ارائه نمود و در بخش پایانی صحبت های خود، بر اهمیت سرمایه‌گذاری، توسعه زیرساخت‌ها، تنوع‌بخشی به فعالیت‌های اقتصادی مبتنی بر بازار هدف و حفظ و احیا منابع طبیعی تاکید نمود.


سخنران دوم این نشست، جواد سخدری عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی، سخنرانی خود را با موضوع ضرورت‌ها و تجارب موفق کارآفرینی روستایی آغاز نمود. ایشان در ابتدا به مبحث چرخه ناپایداری روستایی و کاهش جمعیت روستایی از 70 به 26 درصد اشاره کرد و مهم‌ترین عامل کاهش جمعیت را، فقر دانست.

سخدری در ادامه، مهم‌ترین عامل فقر را خرده‌مالکی، بروز سوانح طبیعی متعدد و افزایش تورم روستایی به نسبت شهری دانست و افزود: یکی از عوامل تشدید کننده فقر، محدودبودن کسب‌‍وکارها و عدم ارتباط با سایر مناطق است و اینکه عمدتاً ارتباطی بین کسب و کار روستایی و شهری وجود ندارد.

وی در ادامه به ضرورت‌های بهره‌مندی از مراکز رشد و خلاقیت در فضای روستایی تأکید نمود و افزود: باید از مدیریت افکاری به سمت نگاه منظومه‌ای و اکوسیستمی حرکت کرد و از ظرفیت‌های فناورانه و زنجیره ارزش اقتصادی استفاده نمود.

سخدری همچنین جایگاه اکوسیستم در فضای کسب و کار روستایی را بررسی کرد و و بیان داشت که در رابطه با کارآفرینی بالاخص کارآفرینی اجتماعی، توجه به استعداد و سرمایه‌های اجتماعی از الزامات ایجاد یک اکوسیستم کارآفرینی است.

ایشان در ادامه، به تشریح اقتصاد انعطاف‌پذیر و مقاوم، دانش بنیان و توسعه گرا پرداخت و تحقق این امر را منوط به شناسایی کارآفرینان اثرساز منطقه‌ای و تعریف سیاست‌های حمایتی و برنامه‌های کارآفرینی بر پایه تعیین و تعریف زنجیره‌های ارزش دانست.


سخنران بعدی این نشست، ابوالفضل میرقاسمی رئیس هیات مدیره انجمن تکرا، سخنرانی خود را با موضوع چگونگی فعالسازی اکوسیستم کارآفرینی روستایی آغاز نمود.

ایشان در ابتدا کم توجهی به ابعاد سه‌گانه ظرفیت‌سازی و تعارض منافع سازمانی و سردرگمی در مدیریت روستایی را مهمترین چالش‌های حال حاضر روستاها دانست و در ارتباط با این ابعاد، بر ضرورت توان‌افزایی سازمانی-نهادی تأکید نمود.


در بخش پایانی این نشست، شرکت کنندگان دیدگاه‌های خود را در رابطه با موضوعات ارائه شده مطرح نمودند که از جمله آن‌ها می‌توان به جایگاه فرهنگ در تحقق کارآفرینی روستایی، چگونگی پیاده‌سازی زنجیره ارزش و انطباق مدل‌ها در کسب وکارهای روستایی، جایگاه فناوری در تحقق کارآفرینی روستایی و شناسایی راهکارهای توسعه کارآفرینی فناورانه و توجه به آموزش و ترویج در مناطق روستایی به‌منظور تحقق رویکرد مشارکتی و کارآفرینی کارآمد، اشاره کرد.


در انتها این نشست، عزیزپور در جمع‌بندی سخنان خود، بر نکات زیر تاکید کرد:

  •  سکونتگاه‌های روستایی در زمینه توسعه کارآفرینی، با چهار مساله کلیدی ضعف آموزش، زیرساختهای تجاری، ناکارآمدی نهادی و ریسک ورود یه کسب و کار روبرو هستند. این وضعیت، زمینه را برای ناپایداری آنها فراهم نموده است؛
  •  برای تحقق توسعه کارآفرینی روستایی چهار تغییر در زمینه های حکمرانی منظومه ای،اکوسیستمی ومشارکتی؛ تغییر جایگاه روستا از سکونتگاه به کانون فعالیتی؛ توسعه تولید فناورانه، صنعتی و مقیاس پذیر و زنجیره های ارزش، رقابتی و توسعه گرا لازم است؛
  •  توسعه اکوسیستم کارآفرینی روستایی با نظام توسعه زیرساخت کسب و کار؛ نظام تامین مالی؛ نظام فرهنگ تولید و مشارکت؛ نظام دانش فناوری و توانمندسازی جامعه؛ نظام قوانین؛ نظام حمایتی و نظام بازاریابی شکل می گیرد؛
  •  الگوی رشد فراگیر و فقرزدا برای روستاهای کشور در سه سطح با تاکید بر تولید ثروت، توسعه زنجیره های ارزش، کسب و کار بزرگ مقیاس، توسعه شرکتهای پیشرو و کارآفرین در مقیاس استانی و ملی در سطح سوم باید به اجرا در آید؛
  • توسعه ظرفیتی مبتنی بر توانمندسازی محیطی؛ توانمندسازی سازمانها و نهادی و ظرفیت سازی در سطح افراد بستر را برای توسعه روستاها، بویژه توسعه کارآفرینی روستاها فراهم می سازد
دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات