این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

کاشانی: توپوگرافی پیچیده خاورمیانه باعث ایجاد خطا در مدل‌سازی گردوخاک می‌شود

انتشار : 1400/04/29 بازدید : 340
کاشانی: توپوگرافی پیچیده خاورمیانه باعث ایجاد خطا در مدل‌سازی گردوخاک می‌شود

ساویز صحت کاشانی استادیار و مدیر گروه گردوخاک و آلودگی هوا پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: یکی از چالش‌های مطرح در مدل‌سازی، ذراتی است که دوباره دچار تعلیق شده‌اند و در مدل‌ها نمایش داده نمی‌شوند. از جمله چالش‌های دیگر، توپوگرافی پیچیده منطقه خاورمیانه است که منجر به ایجاد خطا در مدل‌ها می‌شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، نشست آنلاین «تحلیل مخاطره گردوخاک و طوفان گردوخاک» در قالب سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در روز دوشنبه 28 تیر 1400 ساعت 14:00 الی 16:30 برگزار گردید.

در این نشست آنلاین، ساویز صحت کاشانی استادیار و مدیر گروه گردوخاک و آلودگی هوا پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به طرح بحث پیرامون «تعیین کانون‌های گردوغبار کشور با استفاده از داده‌های سنجش از دور» و «ارزیابی مخاطره گردوخاک در سطح کشور» پرداخت.

کاشانی با این مقدمه سخنرانی خود را آغاز نمود که که با توجه به تغییرات اقلیمی شاهد افزایش رخدادهایی مثل گردوخاک، خشک‌سالی و بارش‌های شدید هستیم که سهم بسیار مهمی را در چرخه‌های اقلیمی دارند.

کاشانی گفت: از جمله چالش‌هایی که برای شناسایی گرد و غبار در جو با آن رو‌به‌رو هستیم، این است که اگر بخواهیم از باندهای ultraviolet استفاده کنیم در طول شب نمی‌توانند خیلی قابل اعتماد باشند و باندهای Thermal infrared به گونه‌ای هستند که می‌توانند تفکیک گردوخاک را در بیابان‌ها به خوبی انجام دهند ولی در طول روز و شب چالش‌های خاصی را ایجاد می‌کنند. به همین دلیل از تکنیک‌ها و الگوریتم‌های خاصی برای شناسایی گردوخاک استفاده می‌شود.

استادیار و مدیر گروه گردوخاک و آلودگی هوا پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به تفاوت ماهواره‌های GEO و LEO نیز پرداخت و تفاوت آن‌ها را این‌طور برشمرد که ماهواره‌های GEO تفکیک زمانی بالایی دارند و برای کارهای عملیاتی استفاده می‌شوند ولی ماهواره‌های LEO از تفکیک مکانی بالایی برخوردار هستند و خروجی این ماهواره‌ها برای کارهای تحقیقاتی مناسب است. وی افزود: گردوخاک در طول‌موج‌های مختلف رفتارهای مختلفی دارد و اصولا از تفاضل دو طول موج 12 و 10.8 برای شناسایی گردوخاک استفاده می‌شود.

ایشان در ادامه به بررسی شاخص‌سازی‌های به‌کار گرفته شده برای تفکیک گردوخاک از عوارض دیگر که با استفاده از تعیین آستانه‌ها برای هر منطقه صورت می‌گیرد، پرداخت و خاطر نشان کرد: هر چه شناسایی بهتر و دقیق‌تری از مخاطره گردوخاک داشته باشیم، می‌توانیم تحلیل‌های بهتری هم از رخدادها‌ی آن خطر داشته باشیم. به همین دلیل دسته‌بندی مخاطرات گردوخاک در مقیاس‌های مکانی مختلف می‌تواند در تصمیم‌گیری‌ها کمک شایانی کند.

ساویز صحت کاشانی افزود: پایش مخاطرات در سطح مزو دشوار است و در مقیاس همدیدی می‌توان به کمک مدل‌ها، جریان‌های پساجبهه‌ای، پیشا جبهه‌ای و بادهای بزرگ مقیاس را ارزیابی کرد ولی در مقیاس مزو این اتفاق نمی‌افتد.

در ادامه این نشست، کاشانی به چالش‌های مطرح در مدل‌سازی گردوخاک اشاره کرد و در این‌باره گفت: یکی از چالش‌های مطرح در مدل‌سازی، ذراتی است که دوباره دچار تعلیق شده‌اند و در مدل‌ها نمایش داده نمی‌شوند. از جمله چالش‌های دیگر، توپوگرافی پیچیده منطقه خاورمیانه است که منجر به ایجاد خطا در مدل‌ها می‌شود.

اشان در انتها نیاز اصلی منطقه را نصب و راه‌اندازی اداوات سنجش از دور دانست؛ چرا که به‌دلیل کمبود این ادوات، تحلیل داده‌ها نیز به درستی و دقت انجام نمی‌گیرد.

نظرات

captcha Refresh
دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات