خلا آموزش همگانی در حوزه مدیریت بحران

انتشار : 1401/05/24 بازدید : 270
خلا آموزش همگانی در حوزه مدیریت بحران

علی نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: درس آموخته‌های حوادثی که در کشور تجربه کردیم، تقریبا مشترک بوده است و باید آموزش‌های لازم در این زمینه ارائه شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، بیست‌وچهارمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با عنوان «بررسی ابعاد مدیریت بحران سیلاب مردادماه سال 1401» در روز دوشنبه 24 مردادماه 1401 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی با حضور حدود 650 نفر از مسئولان، اساتید و علاقمندان به این حوزه به صورت برخط برگزار شد.

علی نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اهمیت توجه به درس‌آموزه‌های سیل امامزاده داود، گفت: اقداماتی که از گذشته تا به حال صورت گرفته، موجب شد که برخی خسارات ایجاد شود.

نصیری با بیان اینکه شاهد یک ایراد یا خطا در مفهوم عملی سامانه هشدار سریع هستیم، گفت: توجه نمی‌شود که سامانه هشدار سیل چیست؟ البته در واقع همه ما می دانیم که هشدار سیل چیست اما توجه کافی به آن نمی‌شود.

رئیس سازمان مدیریت بحران تهران با بیان اینکه سیل امامزاده داود هزاران قصه داشت، اظهار کرد: درس آموخته‌های حوادثی که در کشور تجربه کردیم، تقریبا مشترک بوده است و باید آموزش‌های لازم در این زمینه ارائه شود.

وی با طرح این سوال که سامانه هشدار چیست؟ گفت: به هشدار سریع سیل هم در سیاست‌های در اساسنامه سازمان پرداخته شده و هم بندهایی در این رابطه وجود دارد. وقتی کلمه هشدار سریع را می‌گوییم چهار مفهوم دارد که شامل دانش خطر، پایش و هشدارها، انتشار ارتباطات و ظرفیت پاسخ است.

وی ادامه داد: دانش خطر به این معنی است که آیا خطرها به مقدار کافی شناخته شدند؟ آیا استان تهران نقشه پهنه‌بندی خطر سیل دارد؟ الگوها و روند در این عوامل چیست؟ نقشه‌ها در دسترس هستند؟ در برخی موارد ما آماده هستیم اما آمادگی ما عملیاتی نیست.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تاکید بر اینکه باید به کارگیری از EOC ها توجه بیشتری شود، گفت: EOC جایی است که 24 ساعت شبانه‌روز چند بیسیم در آن جا وجود داشته باشد و یک نفر هم حضور داشته باشد تا نسبت به مدیریت سریع در محدوده موردنظر اقدام شود.

نصیری با بیان اینکه آیا هشدارها به کسانی که در معرض ریسک هستند می‌رسد؟ گفت: هواشناسی هشدار داده بود که شفاف بود اما هشدار به فردی که در معرض خطر است، نرسید. اینجا سوال دوم مطرح می شود که آیا هشدارها قابل فهم هستند؟ وقتی هواشناسی ادبیات واحد به کار می‌برد که البته حق هم دارد گاهی مردم نمی توانند هشدار ها را تمییز دهند. آیا مردم از اطلاعیه‌ها برداشت اینکه من نباید به رودخانه بروم را دارند؟

وی افزود: زمانی که فهمیدیم سیل می آید، باید چه کنیم؟ برخی می‌گویند پیامک بدهیم، نمی‌توان جان مردم را به چیزی وصل کرد که شاید برسد و شاید نرسد، البته این کار باید در کنار اقدامات انجام شود.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: به نظر می رسد که می توانیم از ظرفیت گروه‌های دوام و داوطلبان مردمی در انتشار هشدار سیل استفاده کنیم.

نصیری با اشاره به لزوم شفاف‌سازی در زمان وقوع سیل گفت: گاهی مردم نمی‌دانند که در زمان وقوع سیلاب باید چه کنند. مردم نمی‌دانستند که سیل تا زانو می‌تواند ماشین را ببرد و این خلا بزرگ آموزش همگانی است که نقش سازمان‌ها نیز در این زمینه پررنگ است.

نصیری با اشاره به لزوم توجه به سامانه تهران اظهار کرد: کانال‌ها، رادارها و دوربین‌های پایشی باید تقویت شود. ما نیاز به 15 دستگاه دوربین پایشی داریم.

وی در خصوص آموزش خبرنگاران بحران نیز گفت: امسال در دستور کار قرار دادیم که خبرنگاران را آموزش تخصصی در حوزه بحران دهیم.

نصیری در پایان تأکید کرد: در این شرایط که سیل‌های برق‌آسا ایجاد می‌شود، باید به درس‌‌آموزه‌های آن توجه کنیم.