این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

هوشنگ بازوند: ساختمان‌های دولتی در زلزله کرمانشاه نمره قابل قبولی نگرفتند

انتشار : 1401/08/21 بازدید : 334
هوشنگ بازوند: ساختمان‌های دولتی در زلزله کرمانشاه نمره قابل قبولی نگرفتند

استاندار وقت کرمانشاه: واقعیت این است که ساختمان‌های دولتی نمره قابل قبولی نگرفتند. بیمارستانی وجود داشت که پنج ماه از افتتاح آن گذشته بود اما گفته می‌شد که احتمال ریزش آن وجود دارد. این بیمارستان با مرکز زمین لرزه فاصله بسیاری داشت. با توجه به تمامی این موارد طبیعتا باید ویرایش جدیدی برای آیین‌نامه 2800 زده شود تا بتوان از آن درس گرفت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، بیست‌وپنجمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با موضوع «بازخوانی بازسازی پس از زلزله سال 1396 کرمانشاه» به همراه رونمایی کتاب «مستندسازی بازسازی مناطق خسارت‌دیده از زلزله آبان‌ماه 1396 استان کرمانشاه» توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی با حضور حدود 350 نفر از مسئولان، اساتید و علاقمندان به این حوزه به صورت برخط برگزار شد.

هوشنگ بازوند، استاندار وقت کرمانشاه به‌عنوان مقدمه گفت: در چرخه مدیریت بحران چهار چرخه تعریف شده است: پیشگیری، مقابله، بازسازی و بازتوانی که به عقیده من باید چرخه پنجم نیز به آن اضافه شود و موضوع علت‌یابی را هم به این چرخه‌ها اضافه کنیم.

وی اظهار کرد: من 40 چالش را در زمینه زمین لرزه کرمانشاه بررسی کردم که به نظرم خوب است این چالش‌ها جایی مستند شود. این 40 چالش در رابطه با کل اتفاقاتی است که ممکن است پس از زلزله به وجود بیاید. شاید با شناخت این چالش‌ها بتوان بیشتر از قبل در بحث پیشگیری موثر بود. این زمین لرزه در 100 سال گذشته غرب کشور نادر بوده است و شاید بتوان آن را از دسته زمین‌لرزه‌های بزرگی محسوب کرد که در 100 سال گذشته چند مورد بیشتر نداشتیم.

بازوند ادامه داد: من خاطرم هست که در مرحله اول صداوسیما اعلام کرد که این زلزله در سلیمانیه عراق رخ داده که ذهن‌ها را به سمت عراق برد.

وی اظهار کرد: برخی می‌گویند زاگرس پیر و برخی می‌گویند جوان است اما در مجموع نوع خاک زاگرس با البرز متفاوت است که شاید یکی از دلایل گرفتاری با بیش از 7000 پس لرزه همین تفاوت باشد. ما پس از زمین لرزه اصلی سه زلزله بین شش تا هفت ریشتر را تجربه کردیم که حتی یکی از آنها در آذرماه سال بعد رخ داد. البته لازم می‌دانم از بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تشکر کنم که در این زلزله‌ها حتی به واحدی که بازسازی شده بود، آسیبی نرسید و این را مدیون اقدامات مهندسان آن هستیم.

استاندار وقت کرمانشاه در خصوص نحوه نادرست توزیع چادر برای اسکان زلزله‌زدگان گفت:‌ از این دست موارد بسیار رخ می دهد و اتفاق افتادن آن به نوعی اجتناب‌ناپذیر است. در موارد دیگری به ازای هر چادر پنج چادر پرت داشتیم که بعد از بررسی مشخص شد پرتی چادر در این زلزله 2.5 بوده است. طبیعتا مقداری جابه‌جایی صورت گرفته بود که این اجتناب ناپذیر است.

وی تاکید کرد: اتفاق حائز اهمیتی که در این زلزله انجام شد این بود که شب زلزله بلافاصله وزیر وقت کشور، ستاد مدیریتی را تشکیل داد این اقدام بسیار خوبی بود که موجب شد تمام بیمارستان‌های لازم مهیا شود. در مجموع امداد و نجات خوبی صورت گرفت و بیمارستان‌های سایر استان‌ها از آمادگی کامل برخوردار بودند.

بازوند ادامه داد: یکی از بحث‌های مطرح کانکس‌ها بود. باید این را در نظر بگیریم که پس از وقوع یک حادثه باید اسکان اضطراری و موقت داشته باشیم. ما برای اسکان اضطراری یک ماه مهلت گذاشته بودیم تا پس از آن به اسکان موقت برسیم بعد از یک ماه بنیاد مسکن بلافاصله ساخت مسکن دائم را آغاز کرد که این هم اقدام خوبی بود. البته حد و حدود ساخت به دلیل زلزله بهم ریخته بود و این کارها را سخت می‌کرد. امروز ما به راحتی در مورد این مسائل صحبت می‌کنیم اما واقعیت این است که تمام این اقدامات سخت بود. ما خیلی موافق اسکان به صورت کانکس نبودیم اما با توجه به پس لرزه‌ها شاید کانکس بهترین گزینه‌ اسکان موقت بود که البته مشکلات خاص خود را هم داشت. اگرچه که نگران این بودیم که با یک شهر فلزی مواجه شویم اما این موضوع هم خوب جمع‌آوری شد.

وی با تاکید بر این‌که آب و هوا و شرایط منطقه همه بر شکل‌گیری اسکان موقت موثر است، ادامه داد: باید از این زلزله درس‌هایی بگیریم تا تجربه شده و در حوادث آینده نیز مدنظر قرار گیرد.

استاندار وقت کرمانشاه ادامه داد: واقعیت این است که ساختمان‌های دولتی نمره قابل قبولی نگرفتند چه آنهایی که دولت متولی‌شان بود و چه آنهایی که دولت مدیریت‌شان کرده بود. بیمارستانی وجود داشت که پنج ماه از افتتاح آن گذشته بود اما گفته می‌شد که احتمال ریزش آن وجود دارد. این بیمارستان با مرکز زمین لرزه فاصله بسیاری داشت. با توجه به تمامی این موارد طبیعتا باید ویرایش جدیدی برای آیین‌نامه 2800 زده شود تا بتوان از آن درس گرفت.

وی ادامه داد: اتفاق دیگری که در این زلزله رخ داد افزایش 20 درصدی دبی آب چشمه‌ها و چاه‌ها بود این مورد حتی مهندسین ما را هم غافلگیر کرده بود. جالب است که لوله‌های آبرسانی هم که افزایش دبی پیدا کرده بودند و به صورت طولی کاملا ترکیده بودند و اینها یکی از مشکلات و چالش‌هایی بود که باید مدنظر قرار می‌گرفت.

استاندار وقت کرمانشاه ادامه داد: تجربیاتی از این زمین لرزه حاصل شد؛ مثلا توجهی به ایمن‌سازی دکل‌های فشار قوی برق نداریم و دکلی که در کنار یک کوه یا یک تپه واقع شده، ایمن‌سازی نمی‌شود. در این حادثه کوه‌ها ریزش کرده و بیشتر دکل‌ها از بین رفته بود. شاید علت آن این بود که این دکل‌ها حریم یا حفاظی نداشتند. وی به گازرسانی نیز اشاره کرد و ادامه داد: البته گازرسانی به خوبی عمل کرد و مدیریت گاز توانست از اتفاق‌افتادن مشکلات جلوگیری کند.

هوشنگ بازوند با اشاره به اهمیت مدیریت فضای مجازی در حوادث بزرگ گفت: همان اندازه که پس از حوادث، امداد و نجات و بازسازی را مدیریت می‌کنیم باید به مدیریت فضای مجازی هم توجه کنیم.

استاندار پیشین کرمانشاه گفت: هیچ وقت به دنبال این نبودیم که فقط شهر را بازسازی کنیم بلکه به دنبال بازسازی دل مردم هم بودیم. ما در کرمانشاه بازسازی روحی و روانی مردم را هم داشتیم که در این رابطه پزشکان مختلفی در این محل حضور پیدا کردند. اکیپ‌های مختلفی از بهزیستی و کمک‌های مردمی در محل حاضر شدند.

بازوند در پایان تاکید کرد: در چنین حوادثی این موضوع نیز اهمیت دارد که نباید بگذاریم زندگی مردم از روال عادی خارج شود چرا که در این صورت شرایط سخت خواهد شد. از روز اول من بارها تقاضا کردم که زندگی عادی در سطح شهر انجام شود و لازم می‌دانم که صمیمانه از مردم عزیزم به دلیل تمام همکاری و صبوری‌هایشان تشکر کنم.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات