این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

عمده کانون گرد و غبار طوفان تهران در سال 1393، زمین‌های کشاورزی بوده است

انتشار : 1402/02/31 بازدید : 202
عمده کانون گرد و غبار طوفان تهران در سال 1393، زمین‌های کشاورزی بوده است

علی درویشی بلورانی دانشیار گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه تهران به بررسی تدوین برنامه اقدام آینده نگر در کاهش ریسک گردوغبار و آلودگی هوا پرداخت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، سی‌ویکمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با موضوع «کاهش ریسک مخاطرات و تدوین برنامه اقدام آینده‌نگر (مخاطرات زلزله، گردوغبار و آلودگی هوا)» توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی با همکاری مؤسسه پژوهشی توسعه علوم، کاربردها و فناوری‌های فضایی دانشگاه تهران و با حضور بیش از 400 نفر از مسئولان، اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه به‌صورت حضوری و برخط در پژوهشکده برگزار شد.

در این نشست، علی درویشی بلورانی دانشیار گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه تهران با موضوع تدوین برنامه اقدام آینده نگر در کاهش ریسک گردوغبار و آلودگی هوا به سخنرانی پرداخت. ایشان به طور کلی در رابطه با دو موضوع dust disaster risk reduction and management و چگونگی توسعه contingency plan یا همان برنامه اقدام آینده‌نگر صحبت کرد.

ایشان سخنرانی خود را در پنج بخش گردوغبار، کانون‌های مولد گردوغبار و مدلسازی و بررسی رفتار آن در منطقه خاورمیانه و ایران، تحلیل اثرات گردوغبار، ارزیابی ریسک و آسیب‌پذیری گردوغبار و در نهایت  برنامه اقدام آینده‌نگر ارائه نمود.

درویشی در ابتدا خاطرنشان کرد که اولین چالش مهم جهان در قرن 21 در دنیا، تغییرات اقلیمی و دگرگونی آب و هوایی است و سیل، قحطی و wildfire جزو ده سوانحی است که بیشترین تلفات را در دنیا داشتند و sand storm و خشکسالی در بین ده سوانحی است که بیشترین تلفات را در خاورمیانه داشتند. در ایران نیز بیشترین تلفات به ترتیب مربوط به زلزله، سیل، زمین‌لغزش، خشکسالی است و گرد و غبار رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است.

وی ضمن ارائه نقشه آلودگی هوا و طوفان گردوغبار، خاطرنشان ساخت که این نقشه‌ها بر هم منطبق هستند و نشان می‌دهد بر یکدیگر تاثیرگذار هستند. ایشان دسته‌بندی طوفان‌های گردوغبار را عنوان کرد و مواردی که انسان باعث به وجود آمدن آنها شده است، را تشریح و کمربندهای گردوغبار در نیمکره شمالی و جنوبی و آسیا را بررسی نمود.

ایشان در بخش دوم به بررسی مطالعاتی که در زمینه کانون‌های مولد گردوغبار و مدلسازی و بررسی رفتار آن در منطقه خاورمیانه و ایران انجام شده، از جمله مطالعه‌ کانون‌های مولد گرد و غبار عراق، عربستان، ترکیه، ایران، مطالعه تغییرات پهنه‌های آبی و پتانسیل ایجاد گرد و غبار در حوضه دجله و فرات، مطالعه تخریب سرزمین در خوزستان، مطالعه تخریب سرزمین در تهران و طوفان گرد و غبار تهران در سال 1393 پرداخت و افزود خاورمیانه پتانسیل افزایش جمعیت را ندارد زیرا مراتع، تالاب‌ها و دریاچه‌ها مولد گرد و غبار شده‌اند، همچنین، عمده کانون گرد و غبار طوفان تهران در سال 1393، زمین‌های کشاورزی بوده است. 

درویشی در بخش سوم سخنرانی خود پیرامون تحلیل اثرات گردوغبار خاطرنشان کرد که بعد از شناخت پدیده، دانستن اثر آن ضرورت دارد و می‌توان برای آن سناریوهایی را تعریف کرد. سپس مطالعات انجام‌شده در این بخش را ارائه نمود که از آن جمله می‌توان به مطالعه سناریوهای طوفان گردوغبار در رتبه اول شهرهای آلوده دنیا (اهواز)، مطالعه رفتار طیفی نهال بلوط در گردوغبار، مطالعه رابطه گردوغبار با بستری‌شده‌های بیماری‌های قلبی و تنفسی بیمارستانی در شیراز، مطالعه اثر توده گرد و غبار بر اثر رفتار دما و گرما و مطالعه جذب تشعشعات خورشیدی توسط ذرات گرد و غبار اشاره نمود.

ایشان در بخش چهارم به موضوع ریسک و آسیب‌پذیری پرداخت و مطالعاتی از قبیل مطالعه کیفیت محیط‌زیست شهری و کیفیت زندگی در مناطق مختلف تهران، مطالعه تحلیل آسیب‌پذیری و ریسک شهر اهواز، مطالعه میزان آسیب‌پذیری مناطق روستایی مختلف ایران، مطالعه احیا هورالعظیم توسط game theory را بررسی نمود.

ایشان در بخش پنجم یعنی برنامه اقدام آینده‌نگر دو پروژه را مورد بررسی قرار داد. پروژه اول، تهیه نقشه آسیب‌پذیری برپایه gis و پروژه دوم برنامه اقدام آینده‌نگر برای بخش کشاورزی شهرستان اهواز به عنوان پایلوت با تهیه نقشه مخاطره و اسیب‌پذیری شهر اهواز و نقشه ریسک آن و ارائه مجمو‌عه‌ای از اقدامات و زمان آن اقدامات و دستگاه مسئول آن است.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات