این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

ظرفیت نیروگاه‌های بختیاری، نیروگاه‌های جریانی دز 1، دز 2، دز 3 و سد خرسان 3 می‌بایست کاهش داده شود

انتشار : 1402/06/22 بازدید : 225
ظرفیت نیروگاه‌های بختیاری، نیروگاه‌های جریانی دز 1، دز 2، دز 3 و سد خرسان 3 می‌بایست کاهش داده شود

مدیر دفتر پژوهش و مدیریت دانش شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در انتها اشاره کرد که بر اساس نتایج اطمینان‌پذیری تأمین انرژی مطمئن نیروگاه‌های سامانه کارون-دز، توصیه می‌شود به ترتیب اولویت ظرفیت نیروگاه‌های بختیاری، نیروگاه‌های جریانی دز 1، دز 2، دز 3 و سد خرسان 3 کاهش داده شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، سی‌وچهارمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران از سری نشست‌های ویژه تغییر اقلیم با موضوع «تغییر اقلیم، منابع آب و بهره‌برداری پایدار» توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی و با حضور بیش از 500 نفر از مسئولان، اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه به‌صورت برخط در پژوهشکده برگزار شد.

در این نشست، سعید جمالی مدیر دفتر پژوهش و مدیریت دانش شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران پیرامون بررسی پیامدهای تغییر اقلیم بر عملکرد نیروگاه‌های آبی حوضه‌­های آبریز کارون بزرگ و کرخه به ارائه بحث پرداخت.

ایشان در ابتدا به ظرفیت نصب‌شده موجود برقابی در جهان پرداخت و خاطر نشان کرد کل ظرفیت جهانی برقابی با و بدون احتساب تلمبه‌ای ذخیره‌ای‌ها به ترتیب معادل 1360 و 1197 گیگاوات در سال 2021 ثبت شده است. وی افزود: چین رتبه بیشترین توسعه برق آبی جهان را از آن خود کرده است.

جمالی تصریح کرد: نیروگاه‌های آبی 16 درصد از برق تولیدی جهان و 60 درصد برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر را تامین می‌کنند و میزان سرمایه‌گذاری در جهان با توجه به امار سال 2019 برای نیروگاه‌های آبی (با ظرفیت بیش از 50 مگاوات) برابر با 15 میلیارد دلار، اتمی 15 میلیارد دلار، زغال سنگ 37 میلیار دلار و گازی 47 میلیارد دلار به ثبت رسیده است.

ایشان پیرامون سهم منابع مختلف تولید انرژی برق در سطح جهانی گفت: سهم سوخت‌های فسیلی از 20.4 به 28.3 درصد افزایش پیدا کرده، انرژی آبی تغییرات چشم‌گیری نداشته و انرژی باد و خورشیدی افزایش قابل توجه 8 درصدی را در پی داشته‌اند. 

وی در ادامه به بررسی نقش نیروگاه‌های آبی در ایران پرداخت و گفت: سهم نیروگاه‌های برق آبی در تولید برق در کشور ما 10 درصد و بیشترین پراکندگی نیروگاه‌ها در در بخش غربی و شمالی کشور می‌باشد. جمالی تصریح کرد: ظرفیت‌ نیروگاه‌های برق آبی در سال 1400 معادل 12193 مگاوات به ثبت رسیده است.

ایشان بیان کرد: وضعیت آبی کشور از نظر کم آبی و یا پرآبی در یک سال، اثر مستقیم بر فعالیت نیروگاه‌های برق آبی دارد؛ بدین شکل که بر روی تأمین برق پیک در نیروگاه‌های برق آبی تأثیرگذار است.

جمالی افزود: همچنین جهت کنترل و تنظیم میزان حجم مخزن سد نظر به اینکه آورد آبی در چه ماهی از سال اتفاق می افتد بسیار اهمیت دارد. نتایج تحلیل شاخص‌های بارش در آشکارسازی اثرات تغییرات اقلیم در دو حوضه کارون بزرگ و کرخه، تغییرات قابل‌توجهی را در میزان و توزیع بارش در طول سال و نیز فرکانس وقایع حدی نشام می‌دهد. و این نتایج با خروجی‌های مطالعات صورت گرفته در جهان در ارتباط با اثرات محتمل تغییر اقلیم بر بارش همسو بوده که مؤید ضرورت اتخاذ تصمیمات مدیریتی می‌باشد.

وی پس از ارائه نتایج مدلسازی بارش- رواناب انجام شده در مقیاس ماهانه و پیش‌بینی‌های انجام‌شده درخصوص تغییرات رواناب این دوحوضه، بر اساس ترکیب‌های مدل-سناریوی تغییر اقلیم و معرفی سامانه ساماب به عنوان سیستم تصمیم‌یار، اشاره کرد که در حوضه‌های کارون، کرخه و دز، کاهش رواناب هر چهار فصل نسبت به دوره تاریخی (1353-1390) پیش‌بینی شده است. در حوضه کارون افزایش رواناب فصول بهار، تابستان و زمستان و کاهش رواناب فصل پاییز نسبت به دوره پس از شکست اقلیمی و در حوضه دز نیز افزایش رواناب فصل زمستان نسبت به دوره پس از شکست اقلیمی پیش‌بینی شده است. همچنین مطالعات حاکی از افزایش رواناب فصول بهار و تابستان نسبت به دوره پس از شکست اقلیمی در حوضه کرخه می‌باشد.

مدیر دفتر پژوهش و مدیریت دانش شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در انتها اشاره کرد که بر اساس نتایج اطمینان‌پذیری تأمین انرژی مطمئن نیروگاه‌های سامانه کارون-دز، توصیه می‌شود به ترتیب اولویت ظرفیت نیروگاه‌های بختیاری، نیروگاه‌های جریانی دز 1، دز 2، دز 3 و سد خرسان 3 کاهش داده شود.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات