این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

نشست برخط «بررسی فناوری‌های نوین ساخت‌وساز» برگزار شد

انتشار : 1402/08/20 بازدید : 297
نشست برخط «بررسی فناوری‌های نوین ساخت‌وساز» برگزار شد

نشست برخط «بررسی فناوری‌های نوین ساخت‌وساز» در روز شنبه 20 آبان 1402 با حضور بیش از 400 نفر از مسئولان، اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه به‌صورت برخط برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، چهلمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با موضوع «بررسی فناوری‌های نوین ساخت‌وساز» توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی و با حضور بیش از 400 نفر از مسئولان، اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه به‌صورت برخط در پژوهشکده برگزار شد.

این نشست با سخنرانی عبدالرضا سروقد مقدم عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، ایرج رسولان مدیرکل دفتر فنی و نظارت و ارزیابی امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سید امین موسوی محقق و پژوهشگر حوزه فناوری‌های نوین لرزه‌ای برگزار گردید.


در ابتدای این نشست مرتضی جعفری معاون پژوهشکده و قائم مقام رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی، تاریخچه‌ای از زلزله 21 آبانماه 1396 سرپل ذهاب-کرمانشاه را بیان نمود و خاطر نشان کرد که مستندسازی روند بازسازی پس از این زمین‌لرزه توسط پژوهشکده سوانح طبیعی صورت گرفته است.

جعفری عنوان نمود که در این زمین‌لرزه، به غیر از ساختمان‌های بنایی و قدیمی (غیر مهندسی)، بسیاری از ساختمان‌های مهندسی‌ساز دچار آسیب به ویژه در اجرای غیرسازه‌ای شدند که تمرکز بر رویکردها و تکنولوژی‌های نوین ساخت‌وساز و ترویج آن در کشور را ضروری می‌سازد.


عبدالرضا سروقد مقدم عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله به‌عنوان اولین سخنران، در ابتدا اهمیت مستندسازی پس از سوانح و برگزاری چنین نشست‌هایی به صورت منظم را خاطرنشان ساخت.

ایشان در ادامه، فناوری‌های نوین را در شش رده شامل هوشمندسازی، اجزای غیرسازه‌ای، روش‌ها و تجهیزات ساخت، صنعتی‌سازی ساختمان‌ها، ابزارهای کنترل و پایش ساختمان و سیستم‌های سازه‌ای برشمرد.

سروقد مقدم سپس به تشریح سیستم‌های سازه‌ای با رویکرد تاب‌آوری و توسعه پایدار و تکامل مفاهیم توسعه سبز در این خصوص پرداخت. ایشان ضمن معرفی برخی سیستم‌های کاهش خسارت مانند استفاده از جداساز لرزه‌ای و میراگر، سیستم‌های تعمیرپذیر و یا برگشت‌پذیر جهت افزایش تاب‌آوری ساختمان‌ها را بررسی نمود.


ایرج رسولان مدیرکل دفتر فنی و نظارت و ارزیابی امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز در این نشست، ضمن بیان لرزه‌خیز بودن کشور ایران، به اهمیت توجه درس‌آموخته‌های زلزله‌های قبلی مانند رودبار، بم و سرپل-ذهاب اشاره کرد.

سپس ایشان به بیان چالش‌های موجود از قبیل ضرورت یکسان‌سازی و وحدت رویه در دستورالعمل‌ها و رفع ابهام‌ها و فرهنگ سازی عمومی در خصوص پایدارسازی لرزه‌ای دیوارها و اجزای غیر سازه‌ای، آموزش عوامل اجرایی، ارائه راهکار برای ساختمان‌های موجود که ضوابط پیوست ششم استاندارد 2800 در آنها رعایت نشده است پرداخت.

رسولان در ادامه، ضمن تأکید بر مزایای اصلی استفاده از فناوری‌های نوین مانند کاهش اتلاف انرژی، امکان انبوه‌سازی، افزایش سرعت ساخت و سبک‌سازی ساختمان، به برخی از پروژه‌های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که از فناوری‌های نوین استفاده شده است، اشاره نمود.

رسولان در پایان، به آسیب‌شناسی عدم استقبال از فناوری‌های نوین ساخت در کشور پرداخت.


سید امین موسوی محقق و پژوهشگر حوزه فناوری‌های نوین لرزه‌ای نیز به‌عنوان آخرین سخنران، ضمن تأکید بر اهمیت نگرش تاب‌آورانه در ساخت‌وساز کشور و به خصوص در جامعه مهندسی، کاهش میزان آسیب و تخریب ناشی از سوانح را در چرخه تاب‌آوری یکی از رویکردهای مهم مهندسین سازه و زلزله برشمرد.

ایشان در ادامه به بررسی مزایای رویکرد طراحی تاب‌‍آور از جمله کاهش جابجایی نسبی طبقات و کاهش شتاب طبقات و باقی ماندن اجزای سازه‌ای در حالت ارتجاعی پرداخت.

موسوی همچنین انواع سیستم‌های نوین لرزه‌ای در حوزه کنترل سازه از جمله جداسازهای لرزه‌ای و میراگرها (شامل میراگرهای تسلیم شونده، کمانش تاب، اصطکاکی و ویسکوز) که در کشور تولید و به مرحله ساخت و اجرا رسیده است، را معرفی نمود و در پایان، به مقایسه این سیستم‌ها با یکدیگر از لحاظ اقتصادی، عملکردی و روشهای اجرا پرداخت که قابل کاربرد در طراحی ساختمان‌های جدیدالاحداث و یا بکارگیری جهت مقاوم‌سازی ساختمان‌های موجود می‌باشد.


در پایان نشست، محمدرضا سقراط ضمن جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده، اهمیت توجه و بکارگیری فناوری‌های نوین در ساختمان‌های نوساز را یادآور شد.

در ادامه، فرصتی برای طرح پرسش و پاسخ از سوی شرکت‌کنندگان اختصاص داده شد که طی آن، پیرامون مباحث مطرح‌شده بحث و تبادل‌نظر شکل گرفت.

قابل ذکر است به شرکت‌کنندگانی که حداقل نیمی از نشست را در این وبینار حضور داشته‌اند، گواهی حضور اعطا خواهد شد. گواهی‌های این نشست به‌صورت الکترونیک صادر و به آدرس ایمیل شرکت‌کنندگان ارسال خواهد شد.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات