این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

قوسیان‌مقدم: حادثه تلخ بم به منزله یک دانشگاه بود

انتشار : 1399/10/08 بازدید : 512
قوسیان‌مقدم: حادثه تلخ بم به منزله یک دانشگاه بود

محمدحسن قوسیان‌مقدم دبیرکل جمعیت هلال‌احمر در نشستی که به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد قربانیان زلزله بم در سال 1382، به طرح بحث پیرامون مدیریت شرایط اضطراری پس از زلزله 1382 بم پرداخت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، هشتمین نشست از سلسله‌نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران کشور با عنوان «بازخوانی مدیریت بحران در زلزله سال 1382 بم» همراه با نشست خبری پیرامون قانون جدید مدیریت بحران کشور به همت پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار شد.

در این نشست، قوسیان‌مقدم ضمن اشاره به این موضوع که در این زلزله، علاوه بر بم و بروات، حدود 250 روستا نیز تحت تأثیر قرار گرفت، گفت: سه پیش‎لرزه بزرگ شب قبل از زلزله اصلی رخ داد که می‌توانست هشداردهنده باشد. وی ادامه داد: در سال 82 امکانات مانند امروز نبود و به دلیل قطع ارتباط تلفنی، در جمعیت هلال احمر استان کرمان سه شهر کهنوج، جیرفت و بم گزینه‌هایی بودند که احتمال می‌رفت زلزله در آن‎ها اتفاق افتاده باشد و اولین گروه امدادرسانی دو ساعت بعد از زلزله از شهر کرمان وارد بم شد.

ایشان با اشاره به اهمیت تعین محل امداد‎رسانی اولیه در زمان ساعات طلایی گفت: زلزله بم یک حادثه ملی بود و نیروهای خارجی نیز برای کمک وارد کشور شدند که موضوع ساماندهی نیروهای امدادی و انتقال آن‌ها از فرودگاه به محل حادثه‌دیده از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

در ادامه قوسیان‌مقدم به تعداد زیاد مجروحین در روز حادثه اشاره کرد و گفت: موضوع انتقال مجروحین با توجه به مشکلات پیش‌آمده در فرودگاه بم، انتقال و ساماندهی نیروهای امدادی داخلی و بین‌المللی به محل حادثه‌دیده، احداث بیمارستان‌های صحرایی توسط هلال‌احمر که تا یک سال بعد نیز خدمات امدادی ارائه می‌داد، تأمین آب شرب، شناسایی و تدفین اجساد با توجه به آمار بالای قربانیان، که تا 50 هزار نفر هم ذکر شده است، برقراری ارتباط بم با کل کشور و اعزام گروه‌های روانشناس به بم از جمله تجربیاتی بود که در حادثه بم به دست آمد.

وی افزود: آن‌چه در بم اتفاق افتاد، امروز منتج به قانون مدیریت بحران کشور شده که با تعیین تکلیف دستگاه‌های مختلف، خیلی از آن نواقصی که در بم احساس می‌شد، ساماندهی شده است.

دبیرکل جمعیت هلال‌احمر گفت: جمع‌آوری کمک‌های مردمی در آن روز‌ها به یک معضل تبدیل شد، چون این کمک‌ها از طریق کامیون‌ها روانه بم شد و ترافیک زیادی ایجاد کرد که موجب اختلال در امدادرسانی می‌شد؛ بر این اساس کمک‌های مردمی باید در استان‌های همجوار در حوادث مشابه بسته‌بندی شود و مطابق با نیاز به منطقه اعزام گردد.

قوسیان مقدم افزود: در آن شرایط هلال‌احمر توانست برای 214هزار نفر دفترچه کمک صادر کند، چون جمعیت روستایی برای دریافت کمک‌ها به بم سراریز شدند.
دبیرکل جمعیت هلال‌احمر در ادامه گفت: در مقایسه با زلزله بم، امروز از نظر امکانات امدادی پیشرفت بسیاری داشته‌ایم. به‌طوری که تیم‌های واکنش سریع و تخصصی تجهیز شده است و در اکثر استان‌های ما امکان دایر شدن حداقل بیمارستان 60 تخت‌خوابه صحرایی وجود دارد و ما حتی توان بین‌المللی‌مان نیز افزایش یافته، کما این‌که در انفجار رخ‌داده در لبنان جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که طی 24 ساعت، اولین بیمارستان صحرایی را در منطقه برپا کرد.

وی تجهیز ناوگان امدادی و به‌خصوص امداد هوایی را از دیگر دستاوردها پس از زلزله بم برشمرد و گفت: وضعیت ناوگان امداد هوایی ما قابل مقایسه با آن‌چه که در آن ایام بود نیست. در بحث انبارهای امدادی و پایگاه‌های امدادرسانی نیز رشد خیلی خوبی داشتیم.

قوسیان مقدم با بیان این‌که در زلزله بم بیش از 250 روستا نیز تحت تأثیر قرار گرفته بود، گفت: در حال حاضر بیش از 3500 خانه هلال در سراسر کشور احداث شده که به واسطه این خانه‌ها هم می‌توان به روستاییان و ساکنین این محدوده‌ها آموزش‌های لازم را ارائه کرد و هم در هنگام حوادث و بحران‌ها گزارش دقیق‌تری از منطقه داشته باشیم.

وی با بیان این‌که ما در هنگام حوادث زلزله و سیل عمدتاً با افرادی مواجه هستیم که فاقد کارت ملی و مدارک هویتی هستند، گفت: این یکی از معضلات ماست. چرا که در توزیع کمک‌ها دچار مشکل خواهیم شد.

دبیرکل جمعیت هلال‌احمر بر ضرورت توجه به مانورها و هماهنگی‌ها تأکید کرد و گفت: باید در زمان غیر حادثه مانورهای مختلفی برگزار شود تا ببینیم میزان هماهنگی و سرعت واکنش دستگاه‌های مختلف چگونه است. جمعیت هلال‌احمر در همین راستا نیز تاکنون چندین مرتبه مانور ساعت صفر را برگزار کرده است.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات