این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

بسطامی: در موضوع شریان‌های حیاتی فقط بازسازی مطرح نیست

انتشار : 1400/02/28 بازدید : 449
بسطامی: در موضوع شریان‌های حیاتی فقط بازسازی مطرح نیست

رئیس اندیشکده نوآوری و آینده‌پژوهی در مدیریت بحران پژوهشکده سوانح طبیعی: در موضوع شریان‌های حیاتی فقط بازسازی مطرح نیست، بلکه بازیابی هم داریم که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، نشست «مروری بر آسیب‌ها و روند بازسازی شریان‌های حیاتی در زلزله 1396 سرپل‌ذهاب» در قالب سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در روز یکشنبه 26 اردیبهشت‌ماه 1400 ساعت 14:00 الی 16:00 به صورت برخط برگزار شد.

در این نشست، مرتضی بسطامی رئیس اندیشکده نوآوری و آینده‌پژوهی در مدیریت بحران پژوهشکده سوانح طبیعی شبکه‌های شریان‌های حیاتی را شامل سیستم‌های انرژی، منابع تأمین آب و شبکه‌های آب و فاضلاب، سیستم‌های حمل‌ونقل و سیستم‌های اطلاعاتی دانست و به طور خاص به بررسی عملکرد و بازسازی شبکه برق در زلزله سرپل‌‌ذهاب پرداخت.

ایشان در این رابطه گفت: طبق گزارش‌های اولیه، بلافاصله پس از زلزله، سه شهر سرپل‌ذهاب، قصرشیرین و تازه‌آباد 100 درصد قطعی برق داشتند، همچنین شهرهای کرند، جوانرود، گیلان‌غرب، پاوه و کرمانشاه 30 تا 60 درصد قطعی داشتند، و حدود 480 روستا نیز با قطعی برق روبرو شدند. 

بسطامی ادامه داد: بیشترین تلاش در ساعات اولیه پس از زلزله در پست 63 کیلوولت سرپل‌ذهاب صورت گرفت که مدیریت پست با پذیرفتن ریسک‌های بالایی پست را وارد مدار کرد؛ در حالی‌که پست متحمل آسیب‌های اساسی شده بود. در نهایت خوشبختانه با تلاش‌های صورت‌گرفته، برق کل شهر سرپل‌ذهاب در کمتر از 48 ساعت و همه روستاهای این شهرستان نیز چهار روز پس از زلزله وصل شد که در مقایسه با زلزله بم عملکرد بهتری را شاهد بودیم.

عضو هیأت‌علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله ادامه داد: سه نیروگاه در منطقه وجود داشت که با وجود فاصله از مرکز زلزله، واحدهایی از آن‌ها به دلیل ارتعاشات به‌وجودآمده از مدار خارج شد؛ اما آسیب عمده‌ای به این نیروگاه‌ها وارد نشد و آسیب‌های وارده جزئی بوده است.

بسطامی در ادامه آسیب‌های وارده به تجهیزات اصلی پست 230 کیلوولت سرپل‌ذهاب را برشمرد و عملکرد ترانسفورماتورها و سایر تجهیزات پست‌های موجود در منطقه را مورد تحلیل و بررسی قرار داد. وی در این رابطه، بر اهمیت توجه به تخصص‌های مهندسی سازه و مهندسی زلزله در کنار مهندسی برق در این زمینه تأکید نمود.

رئیس اندیشکده نوآوری و آینده‌پژوهی در مدیریت بحران پژوهشکده سوانح طبیعی عملکرد بخش انتقال شبکه برق سرپل‌ذهاب را خوب ارزیابی نمود و گفت: در اثر زلزله دکل خط انتقال بخش خصوصی در اثر ریزش کوه سقوط کرد. بسطامی در رابطه با شبکه توزیع نیز بیان کرد: به این شبکه آسیب‌های جدی وارد شد که از عمده این آسیب‌ها می‌توان به کج شدن تیرهای برق، ترک برداشتن تیرهای برق، سقوط یا آویزان شدن ترانس‌های هوایی و کشیده شدن مقره‌ها اشاره نمود.

وی ادامه داد: پس از زلزله، الزاماً نباید در تمام نقاط برق داشته باشیم، چون کابل‌ها ممکن است زیر آوار بمانند و این موضوع خطرهای زیادی در پی داشته باشد؛ بنابراین توصیه می‌شود در دقایق پس از زلزله، برق قطع شود و در صورت اطمینان از عدم وارد شدن آسیب به خطوط، برق وصل شود.

در ادامه این نشست آنلاین، بسطامی به معرفی مدل‌سازی‌های عددی صورت‌گرفته پرداخت و نتایج مطالعاتی که در این زمینه انجام‌شده را ارائه داد و تأکید کرد: در موضوع شریان‌های حیاتی، فقط بازسازی مطرح نیست، بلکه بازیابی هم داریم که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

مرتضی بسطامی در پایان با تأکید بر اهمیت توجه به چرخه مدیریت ریسک و بحران افزود: این چرخه می‌بایست عملیاتی شود و از تجارب سوانح گذشته درس بگیریم.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات