این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

والتر آمان: سانحه، ریسکی است که به‌صورت صحیح و مناسبی مدیریت نشده است

انتشار : 1400/03/17 بازدید : 367
والتر آمان: سانحه، ریسکی است که به‌صورت صحیح و مناسبی مدیریت نشده است

والتر آمان مؤسس و رئیس مجمع جهانی ریسک داووس و طراح سیستم پایش و هشدار بهمن در سوئیس ضمن تأکید بر اهمیت مرحله پیشگیری در چرخه مدیریت ریسک، اقدامات پیشگیرانه را به دلیل ملاحظات سیاسی دشوار دانست و به این جمله از کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل متحد اشاره نمود: «فواید پیشگیری، ملموس نیست و تا زمانی‌که سوانح رخ ندهند، متوجه آن نیستیم».

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، نشست «مدیریت یکپارچه ریسک سوانح» در قالب سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در روز چهارشنبه 12 خردادماه 1400 ساعت 13:00 الی 14:30 برگزار شد.

در این نشست والتر آمان مؤسس و رئیس مجمع جهانی ریسک داووس و طراح سیستم پایش و هشدار بهمن در سوئیس در رابطه با این موضوع که چگونه می‌‌توان به مدیریت یکپارچه ریسک و بحران دست یافت، طرح بحث نمود.

آمان در ابتدا به تشریح مفهوم ریسک در ارتباط با مفاهیم مخاطره، ارزش ریسک (تأثیراتی که روی انسان‌ها، محیط‌زیست، زیرساخت‌ها و ... دارد) و آسیب‌پذیری (شدت مخاطره رخ داده) پرداخت. ایشان ادامه داد: سانحه، ریسکی است که به گونه صحیح و مناسبی مدیریت نشده است و عینیت پیدا کرده است.

آمان گفت: اگر بخواهیم این سؤال را پاسخ دهیم که تا چه میزان ایمنی کافی است؟ باید به این نکته توجه کنیم که در ابتدا تحلیل ریسک صورت پذیرد و در ماتریس ریسک مورد بررسی قرار گیرد. این ماتریس از محور عمودی احتمال رویداد و محور افقی تأثیر رویداد تشکیل شده است.

در ادامه این نشست آنلاین، مؤسس و رئیس مجمع جهانی ریسک داووس و طراح سیستم پایش و هشدار بهمن در سوئیس گفت: باید میان این موضوع که چه اتفاقی می‌‌تواند رخ دهد و چه اتفاقی قابل قبول است، نوعی توازن ایجاد کنیم و بر اساس آن تمام اقدامات ممکن را مدنظر قرار دهیم و اقدام بهینه‌تر و مؤثرتر را شناسایی کنیم و بر اساس آن تخصیص منابع صورت گیرد.

آمان ادامه داد: برای کاهش ریسک، تلاشمان این است که در ماتریس ریسک تأثیرات و خسارات را در محور افقی و احتمال وقوع یک رویداد در محور عمودی را کاهش دهیم، البته همیشه این امکان وجود ندارد که به‌صورت هم‌زمان تأثیرات و احتمال را کاهش دهیم. برای نمونه می‌توانیم با اقداماتی از قبیل آمایش سرزمین و یا پهنه‌بندی خرد در این زمینه گام برداریم و از ایجاد وضعیتی که موجب تشدید اثر مخاطره می‌گردد، جلوگیری نماییم. گام بعدی این است که به سمت مدیریت یکپارچه ریسک حرکت نماییم، در چرخه مدیریت ریسک، سه مؤلفه پیشگیری، مداخله و بازتوانی یا احیا وجود دارد. در بخش مداخله می‌بایست بسیار حرفه‌ای عمل کنیم و برخی از اقدامات بازتوانی را نیز در نظر داشته باشیم. در واقع باید نگاه چرخه‌ای به مدیریت یکپارچه ریسک داشت.

ایشان در ادامه مفهوم پلکان ریسک را مورد بررسی قرار داد و نمونه اقداماتی که در این پلکان می‌بایست انجام شود را برشمرد. والتر آمان به تشریح بعد تاب‌آوری و اهمیت آن پرداخت و گفت: زمانی که تاب‌آوری افزایش یابد، پیامدها طبیعتاً کاهش می‌یابد. 

آمان ضمن تأکید بر اهمیت مرحله پیشگیری در چرخه مدیریت ریسک، اقدامات پیشگیرانه را به دلیل ملاحظات سیاسی دشوار دانست و به این جمله از کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل متحد اشاره نمود: «فواید پیشگیری، ملموس نیست و تا زمانی‌که سوانح رخ ندهند، متوجه آن نیستیم».

والتر آمان در پایان به بیان اهداف حفاظت پرداخت و در این رابطه اقدامات مرتبط با ریسک‌های منفرد/انفرادی و ریسک‌های جمعی را مورد بررسی قرار داد.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات