این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی: 14 مخاطره اولویت‌دار در سند ملی مدیریت بحران هدف‌گذاری شد

انتشار : 1400/04/14 بازدید : 536
رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی: 14 مخاطره اولویت‌دار در سند ملی مدیریت بحران هدف‌گذاری شد

رییس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در نشست آنلاین «ارائه سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور» اعلام کرد: 14 مخاطره اولویت‌دار در طول دوره اجرای سند ملی مدیریت بحران هدف‌گذاری شد که البته بسته به نیاز و با مخاطرات نوظهور احتمالی، قابلیت به‌روزرسانی دارد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، سیزدهمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با موضوع «ارائه سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور» به همت پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در روز یکشنبه 13 تیرماه 1400 ساعت 14:00 الی 16:30 با حضور بالغ بر 400 نفر از اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه برگزار شد.

در این نشست امیرحسین گرکانی رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی به ذکر مقدماتی درخصوص برگزاری نشست‌های مرتبط با اسناد قانون مدیریت بحران پرداخت و اعلام کرد که در این نشست به ارائه سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور پرداخته خواهد شد و در نشست‌های آتی نیز سایر اسناد ارائه خواهد گردید.

گرکانی درخصوص قانون جدید مدیریت بحران کشور که در تاریخ 1398/05/07 تصویب شده و طی نامه شماره 68739 مورخ 1398/06/04 توسط جناب آقای دکتر روحانی، رئیس محترم جمهور وقت، به کلیه دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ گردیده، گفت: دو ویژگی مهم این قانون نگاه ویژه به کاهش ریسک و حذف نظام کارگروهی و سپردن مسئولیت به دستگاه‌ها است.

در ادامه امیرحسین گرکانی ضمن توضیح مختصری در خصوص پژوهشکده سوانح طبیعی، اظهار داشت: به دنبال ابلاغ قانون مذکور، جناب آقای مهندس اسماعیل نجار، دبیر محترم شورای عالی مدیریت بحران و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، طی نامه شماره 124089 مورخ 1398/06/25 مسئولیت تدوین کلیه لوایح، آیین‌نامه‌های اجرایی و تصویب‌نامه‌های قانون مزبور با هماهنگی سازمان‌های اجرایی مربوطه را به پژوهشکده سوانح طبیعی واگذار نمود. 24 سند مدنظر این قانون بود که می‌بایست در مدت مشخصی تدوین می‌گردید، علاوه بر آن، پژوهشکده سوانح طبیعی 5 سند دیگر نیز ذیل قانون پیشنهاد نمود که همه این اسناد به همت پژوهشکده و حمایت سازمان مدیریت بحران کشور تدوین گردید.

رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی به‌طور خلاصه روند تدوین اسناد در این پژوهشکده اشاره کرد و گفت: پس از ابلاغ مسئولیت تدوین کلیه لوایح، آیین‌نامه‌های اجرایی و تصویب‌نامه‌های قانون مزبور به پژوهشکده، دبیرخانه قانون مدیریت بحران شکل گرفت و 17 کمیته تخصصی جهت تدوین اسناد نیز تشکیل شد. همچنین یک شورای راهبری متشکل از نمایندگان سازمان مدیریت بحران کشور و متخصصین امر وظیفه هدایت و نظارت بر تدوین اسناد به‌خصوص سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور را بر عهده داشت.

در ادامه این نشست، گرکانی به معرفی اسناد ذیل قانون متشکل از سه برنامه ملی کاهش خطر حوادث و سوانح، آمادگی و پاسخ و بازسازی و بازتوانی و سایر اسناد، برنامه‌ها و آیین‌نامه‌های مرتبط پرداخت. ایشان تأکید کرد: در فرایند تدوین هر یک از اسناد مذکور، علاوه بر جمعی از متخصصین مربوطه (بالغ بر 300 نفر)، 117 نماینده دستگاه‌های موضوع ماده 2 قانون مدیریت بحران کشور نیز حضور داشتند.

در این نشست برخط، امیرحسین گرکانی فرایند تدوین سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور و گام‌های آن را نیز تشریح نمود و گفت: گام‌های اصلی تدوین سند شامل پیش‌برنامه‌ریزی، تحلیل موقعیت، تدوین چشم‌انداز، اهداف و راهبردها و بازنگری و بازبینی سند بود. اجزای سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور که همان‌طور که از نامش پیداست یک برنامه راهبردی است به طور کلی شامل چشم‌انداز، اهداف، راهبردها و اقدامات اولویت‌دار بوده و سه برنامه اقدام ملی شامل برنامه ملی کاهش خطر حوادث و سوانح، آمادگی و پاسخ و بازسازی و بازتوانی نیز ذیل آن تدوین گردید. رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی تأکید کرد: این سند با چهار رویکرد توسعه‎ای، چندمخاطره‌ای، چندبخشی و ذی‌نفعان متعدد تدوین شده است.

گرکانی به دستاوردهای دیگری که در مسیر تدوین سند حاصل شده اشاره نمود و گفت: با وجود پراکندگی نظرات و اسناد درخصوص مخاطرات کشور، در نهایت اعضای کمیته‌ها در خصوص وقوع 53 مخاطره در کشور توافق نمودند. علاوه بر این درخصوص 14 مخاطره اولویت‌دار نیز شامل آتش‎سوزی (جنگل‎ها و مراتع - صنعتی و ساختمانی)؛ آفات نباتی و بیماری‎های دام، طیور و آبزیان، آلودگی هوا، ازدحام جمعیت، بیابان‌زایی، بیماری‌های فراگیر انسانی، حرکات دامنه‎ای، حوادث حمل‎ونقل جاده‎ای، خشکسالی، زلزله، سیل، فرونشست زمین، گردوغبار و طوفان گردوخاک و موج سرما نیز توافق حاصل شد.

پیش‌نویس سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور پس از اخذ نظرات مشاورین تخصصی پژوهشکده و نیز نهادهای خارجی همچون OCHA و CADRI و بازبینی اولیه، از سوی وزیر کشور به دستگاه اجرایی جهت اخذ نظرات ارسال شد و در نهایت پس از بازبینی و بازنگری با توجه به نظرات ارسالی از سوی دستگاه‌ها در تیرماه 1399 به تصویب ستاد ملی رسید.

جهت دریافت سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور و کسب اطلاعات بیشتر به صفحه زیر مراجعه نمایید.

سند راهبرد ملی مدیریت بحران کشور

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات