علی محمد آخوندعلی دلایل اصلی وقوع پدیده گردوخاک را تشریح نمود

انتشار : 1401/03/03 بازدید : 240
علی محمد آخوندعلی دلایل اصلی وقوع پدیده گردوخاک را تشریح نمود

آخوندعلی سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز: سه علت اصلی وقوع پدیده گردوخاک، بردارهای باد روی سطح زمین  که ذرات خاک را بلند می‌کنند، زمین صاف و عدم وجود رطوبت است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، بیست‌ویکمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با عنوان «تحلیل مخاطره گردوخاک و طوفان گردوخاک» در روز دوشنبه دوم خردادماه 1401 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی با حضور نزدیک به 500 نفر از مسئولان، اساتید و علاقمندان به این حوزه به صورت برخط برگزار شد.

در ابتدای این نشست که  به صورت برخط برگزار شد، علی محمد آخوندعلی سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز به ارائه بحث پرداخت.

ایشان در ابتدا با بیان مقدمه‌ای در ارتباط با جایگاه ایران در دنیا و قرارگیری  آن در منطقه‌ای پرفشار و کاملا خشک و کم‌رطوبت، اذعان داشت یرخلاف منطقه سرسبز استوا که دارای ریزش جوی است، نوار سی درجه شمالی و جنوبی در معرض نشست هوای فاقد رطوبت و سنگین قرار دارد و به همین دلیل به طور نسبی در سال بارندگی‌های محدودی رخ می‌دهد.

آخوندعلی گفت: کشورهایی مثل ایران و عراق و عربستان و سوریه و اردن و افغانستان و چین در اطراف عرض سی درجه شمالی و بخشی از کشور استرالیا در عرض سی درجه نیمکره جنوبی قرار دارد. در ادامه ایشان با ذکر این که این پدیده در طول زمان افزایش یافته است،  سه علت اصلی وقوع آن را تشریح کرد: 1. بردارهای باد روی سطح زمین  که ذرات خاک را بلند می‌کنند 2. زمین صاف 3. عدم وجود رطوبت.

ایشان خاطرنشان کرد که با حذف هر یک از عوامل فوق می‌توان این پدیده را کنترل کرد مثل درختکاری، کشاورزی و 250-300 میلی لیتر بارندگی منظم و مالچ‌پاشی. همچنین، با اشاره به کم‌آبی و ایجاد سد و آبگیری در ایران و کشورهای اطراف، بر لزوم دیپلماسی سیاسی و برنامه‌ریزی تاکید کرد.

در پایان، آخوندعلی از پروژه‌های انجام گرفته در حوزه گرد و غبار یاد کرد و مهندسی معکوس با تکنیک‌های کم هزینه و فناورانه و اندیشانه  را راه‌حلی جهت کنترل این زنجیره (باد، صاف بودن زمین و عدم رطوبت) دانست.