این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

زلزله گیلان-زنجان نقطه عطفی در بازسازی سوانح ایجاد کرد

انتشار : 1401/03/31 بازدید : 198
زلزله گیلان-زنجان نقطه عطفی در بازسازی سوانح ایجاد کرد

مجید جودی: برنامه‌ای که در آن زمان به عنوان اصول بازسازی مناطق زلزله زده گیلان و زنجان تدوین شد، بعدها به عنوان سندی معتبر و شاکله تمامی برنامه‌های بازسازی در هیأت دولت به تصویب رسید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، بیست‌وسومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با عنوان «بازخوانی بازسازی پس از زلزله سال 1369 گیلان _ زنجان» در روز سه‌شنبه 31 خردادماه 1401 توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی با حضور حدود 400 نفر از مسئولان، اساتید و علاقه‌مندان به این حوزه به صورت برخط برگزار شد.

مجید جودی معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و مسئول وقت ستاد عملیاتی زنجان با گرامیداشت یاد و خاطره درگذشتگان زلزله گیلان-زنجان  و همینطور مرحوم مهندس تابش، مهندس طالب و مهندس فردانش که در زلزله گیلان-زنجان حضور داشتند ولی اکنون از میان ما رفتند، سخنرانی خود را آغاز کرد، ایشان اظهار داشت زلزله گیلان-زنجان اولین زلزله بزرگ بعد از انقلاب اسلامی و بازسازی جنگ بوده که به گستردگی نیمی از پهنه شمالی کشور بوده و دویست هزار واحد آسیب‌دیده بر جای گذاشته است. این زلزله تلفات انسانی بسیاری داشته و باعث ازبین رفتن زیرساخت‌هایی مثل سد منجیل شده است.

 ایشان بیان کرد: مسئولان در برخورد با این بحران عظیم آمادگی لازم را نداشته و برنامه مدون و شفافی وجود نداشت، درنتیجه اولین کاری که آقای آخوندی ریاست وقت بنیاد مسکن انجام دادند، تدوین و تصویب برنامه منظمی تا پایان تیرماه بود که شاکله آن سه پرسش اصلی چگونه باید ساخت؟ (تکنولوژی ساخت)، کجا می‌توان ساخت؟ (مکانیابی) و چه کسی بسازد؟ (میزان مشارکت) بود.

ایشان در ادامه از اسکان موقت به عنوان نقطه عطف زلزله گیلان-زنجان و اتصال‌دهنده اسکان اضطراری به دائم یاد کرد و توضیح داد در مرحله اسکان موقت با درنظر گرفتن‌ تجربه جنگ در رابطه با جابجایی مردم و اسکان آنها در خارج از منطقه و تبعات آن، محور بازسازی مشارکت مردم قرار داده شد و با توجه به این که اسکان موقت دوران موقتی است، باید با حداقل هزینه اتفاق می‌افتاد. ایشان تشریح کرد که با توجه به فرهنگ بومی ساخت و ساز خانه‌های چوبی در استان گیلان و انتخاب مردم به عنوان مجریان بازسازی، تسهیلات نقدی و غیر نقدی حداقلی مثل مصالح در اختیار مردم قرار داده شد تا یک اسکان موقت به معنی واقعی کلمه در محل خود احداث کنند که اسکان موقت موفقی بود و مانند اردوگاه‌ دچار معضل نشد.

در ادامه این نشست، جودی اهداف و سیاست‌های اجرایی اسکان دائم را برشمرد و مفهوم مشارکت در بازسازی را تشریح نمود. ایشان بیان کرد که باید در بازسازی با دید احترام به زندگی و ارزش‌های مردم اقدام نمود تا پس از خروج عوامل بازسازی، مردم بتوانند مسکن بازسازی شده را نگهداری و بهره برداری کنند و در صورت لزوم تغییر دهند.

جودی بنیان‌گذاری کمیته‌های عمران روستایی در مناطق آسیب دیده سوانح طبیعی را از تجارب مدیریتی این سانحه برشمرد و گفت: در تمامی سوانح طبیعی اداره این کمیته ها براساس آرای مدنی به خود روستائیان آسیب دیده واگذار می شود تا بااطلاعات محلی و شناختی که از نیازهای واقعی خود دارند، دولت را در فرآیند بازسازی ها کمک کنند.

ایشان خاطرنشان کرد برنامه‌ای که در آن زمان به عنوان اصول بازسازی مناطق زلزله زده گیلان و زنجان تدوین شد، بعدها به عنوان سندی معتبر و شاکله تمامی برنامه‌های بازسازی در هیأت دولت به تصویب رسید. به گفته وی مهمترین هدف این برنامه، بازگشت سریع بازماندگان سوانح طبیعی به روند عادی زندگی و احیای فعالیت های اجتماعی و اقتصادی در این مناطق است.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات