این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد پژوهشکده سوانح طبیعی کاملا محفوظ می باشد

نشست تخصصی مدیریت بحران سیلاب‌ 98 خوزستان برگزار شد

انتشار : 1399/04/03 بازدید : 806
نشست تخصصی مدیریت بحران سیلاب‌ 98 خوزستان برگزار شد

نخستین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران با موضوع «مدیریت بحران سیلاب فروردین سال 1398 استان خوزستان، با تأکید بر مرحله پاسخ» به همت پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی در روز دوشنبه دوم تیرماه 1399 ساعت 16 الی 18:30 در محل سالن اجتماعات پژوهشکده سوانح طبیعی و با حضور اساتید و فعالان حوزه مدیریت بحران برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سوانح طبیعی، دکتر گرکانی، رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی، در آغاز نشست، ضمن تأکید بر اهمیت برگزاری نشست‌های تخصصی در زمینه مدیریت بحران و به‌اشتراک‌گذاری دانش و تجربیات در این زمینه، از برگزاری سلسله نشست‌های علمی تخصصی در حوزه مدیریت بحران در راستای تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرایی و تصویب‌نامه‌های موردنیاز قانون مدیریت بحران کشور، در روز یکشنبه آخر هر ماه خبر داد و گفت: موضوع نشست‌های آتی متعاقباً اطلاع‌رسانی خواهد شد.

در این نشست که به دلیل شرایط حال حاضر کشور و برای رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، به صورت حضوری و برخط برگزار شد، در ابتدا مهندس سیف‌اله آقابیگی مدیر کل بحران و پدافند غیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در رابطه با اقدامات و برنامه‌های وزارت نیرو در مدیریت بحران سیلاب با مرور بر درس‌آموخته‌های سیلاب اواخر سال 1397 و فروردین سال 1398 به طرح بحث پرداخت. ایشان در آغاز آمار و اطلاعات مربوط به میزان بارندگی در کشور و استان خوزستان و وضعیت بهره‌برداری مخازن سدهای کشور را بررسی نمود و سپس با نگاهی به تاریخچه سیل‌های ویرانگر در ایران، به مرور اهم اقدامات وزارت نیرو قبل از وقوع سیلاب و آسیب‌شناسی حرایم و بستر رودخانه‌ها در استان خوزستان پرداخت. در انتها آقابیگی اهم اقدامات وزارت نیرو در حفاظت و مدیریت رودخانه‌ها با هدف مدیریت سیلاب و قوانین و مقررات موجود در این زمینه را برشمرد و پیشنهاداتی را به منظور استفاده از تجربه سیلاب‌های اخیر جهت مواجهه بهتر با سیلاب‌ها در آینده مطرح نمود.

موضوع بعدی که در این نشست مورد بحث قرار گرفت، بررسی اقدامات و برنامه‌های عملیاتی مدیریت سیلاب فروردین 1398 استان خوزستان از سوی دکتر کیامرث حاجی‌زاده و مهندس علی عبدالهی بود. در این زمینه، عبدالهی ابتدا ابعاد و علل سیلاب فروردین ماه 1398 و اقدامات انجام‌شده در مدیریت بحران سیلاب را در چهار مرحله پیشگیری و کاهش خطر، آمادگی، پاسخ و بازسازی و بازتوانی برشمرد و سپس به بررسی برنامه‌های عملیاتی در هر مرحله که منجر به مدیریت سیلاب بدون تلفات انسانی گردیده بود، پرداخت و در پایان، پیشنهاداتی را به‌منظور مدیریت هر چه بهتر سیلاب‌های احتمالی در آینده عنوان نمود.

در انتها،  دکتر سید مجید جدی فعال حوزه مدیریت بحران در رابطه با بررسی عوامل مؤثر در مدیریت بحران سیلاب سال 1398 استان خوزستان به ایراد سخنرانی پرداخت. ایشان ضمن برشمردن اهمیت درس گرفتن از تجارب مدیریت بحران، ضعف در ترسیم درست شرایط بحرانی، سختی رسیدن به واقعیت‌های مدیریتی و نگاه ناقص به مدیریت بحران را از دلایل عدم ارزیابی صحیح در مواقع بحران دانست. جدی در ادامه از سه عنصر دستگاه‌های اجرایی، مراکز علمی و رسانه‌ها به عنوان عوامل تأثیرگذار در این زمینه یاد کرد و ماهیت و ویژگی‌های سیلاب خوزستان از نگاه مدیریتی را برشمرد و اهمیت هر یک را خاطرنشان ساخت. ایشان سپس مدل مدیریت شرایط اضطراری سیلاب و مدل توسعه شرایط اضطراری سیلاب را ارائه کرد و به دلایل قرارگرفتن استان خوزستان در شرایط اضطراری (و نه بحرانی) و عوامل اثرگذار در مدیریت سیلاب خوزستان اشاره نمود. جدی در انتها عوامل مؤثر در درک خطر و مدیریت آماده‌سازی و پاسخ را عنوان و اهداف و راهبردهای مدیریتی استان خوزستان را برشمرد.

در این نشست، پس از ایراد سخنرانی توسط هر سخنران، زمانی به منظور طرح پرسش و پاسخ از سوی حضار و شرکت‌کنندگان مجازی اختصاص داده شد که طی آن پیرامون مباحث مطرح‌شده گفتگوی مؤثری شکل گرفت.

دبیرخانه تدوین لوایح، آیین‌نامه‌های اجرائی و تصویب‌نامه‌های قانون مدیریت بحران
دوره‌های آموزشی
نشست‌های تخصصی
مقالات
کتاب‌ها
امکانات و تجهیزات